12/11/2014

Pudding kokosowy chia. Z konfiturą z persymony.

Wiele razy widziałam już puddingi z nasion chia - szałwii hiszpańskiej, aż wreszcie postanowiłam kupić nasionka i przygotować taki pudding. Nasiona chia zawierają podobno dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6 oraz witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Stanowią bogate źródło błonnika. Przypominają mi trochę kuleczki tapioki, jednak moim zdaniem są mniej "żelowe" niż tapioka i mają w środku coś co przypomina ziarenka maku. Same nasionka nie mają wyrazistego smaku. Przygotowałam je z mleczkiem kokosowym, co jest chyba najbardziej popularną formą przygotowywania deseru na bazie chia. Do kremowego kokosowo-waniliowego puddingu przygotowałam aromatyczną konfiturę z persymony (sharon/kaki), z dodatkiem goździków, kardamonu oraz soku z mandarynek. Wyszedł przepyszny delikatny deser.

*inspiracja tu



Składniki (ok. 6 porcji):
1/2 szklanki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np sojowego/migdałowego/owsianego)
4 łyżki płynnego miodu
ziarenka z 1 laski wanilii (lub łyżeczka pasty waniliowej)
2 owoce persymony (sharon/kaki)
2 mandarynki
2 goździki
2 ziarenka kardamonu

Przygotowanie:
Mleczko kokosowe, mleko oraz ziarenka wanilii wymieszać rózgą w rondlu. Lekko podgrzać (nie zagotować!). Ciepłym płynem (nie gorącym) zalać nasionka chia, dodać miód, wymieszać, odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzoną mieszaninę przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc). 
Persymonę dokładnie umyć, pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do rondla. Dodać sok wyciśnięty z mandarynek, goździki oraz kardamon. Zagotować, zmniejszyć gaz, gotować przez ok. 15 minut. Gotowy pudding można podawać na zimno lub na ciepło, z ciepłą konfiturą z persymony.





Smacznego!

1 komentarz:

Kamil pisze...

Wygląda cudownie! :)