8/05/2013

Granola miodowo orzechowa. Najlepsze śniadanie

Najlepsze płatki śniadaniowe na świecie. Granola miodowa - słodka, z mnóstwem chrupiących orzechów i nasion. Z miseczką jogurtu lub serka naturalnego i garścią świeżych owoców, np. malin, moreli, porzeczek to idealne śniadanie na letnie, gorące poranki. W chłodniejsze dni z miseczką ciepłego mleka. Dla mnie to najlepsze śniadanie, smaczne i sycące na długo. Domowa granola jest o wiele smaczniejsza niż ta sklepowa, nie wyczujemy w niej sztucznych dodatków. Orzechy i pestki możemy dodawać dowolnie - jeśli ktoś nie lubi pestek słonecznika - niech doda więcej pestek dyni lub odwrotnie, jeśli ktoś nie przepada za orzechami włoskimi - niech doda blanszowane migdały itp. itd, według upodobań. W ten sposób możecie stworzyć swoją wymarzoną, idealną granolę. Ja taką stworzyłam i zawsze robię jej wielki słój, który starcza mi na kilka tygodni. Z podanej ilości wychodzą około 3 blachy granoli, więc jeśli ktoś chce najpierw wypróbować, polecam zmniejszyć ilość składników na przykład o połowę, ale zapewniam - warto zrobić większą ilość, szybko znika :)

*inspiracją była ta granola, jednak mocno ją zmodyfikowałam



Składniki:
700 g płatków owsianych górskich
300 g otrąb pszennych lub żytnich
500 g orzechów włoskich lub migdałów blanszowanych
250 g pestek słonecznika
100g pestek dyni
150 g orzechów ziemnych niesolonych
6 łyżek siemienia lnianego
500 ml miodu naturalnego
375 ml oleju
250 ml wody

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w bardzo dużej misie ( lub pół na pół w dwóch miskach, z podanych składników masy wychodzi bardzo dużo). Do rondla wlać miód, olej, wodę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się miodu. Mokre składniki dodać do suchych, porządnie wymieszać, aby mokre składniki całkowicie połączyły się z suchymi. Rozsypać równomiernie na blachach ( u mnie na 3). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na godzinę. W czasie pieczenia co 15-20 minut przemieszać granolę, aby równomiernie się podpiekła i wysuszyła. Zmniejszyć temperaturę do 120 st. C, piec jeszcze ok. 10 min, pilnując by granola się nie spaliła ( jeśli po godzinie pieczenia granola jest już rumiana i sucha, nie należy jej już podpiekać).





Smacznego! 

3 komentarze:

Ervisha pisze...

Nie ma to jak domowa granola ;D

Anonimowy pisze...

Stało się, uzależniliśmy się od tej granoli :-) Zaczynam chyba robić z dwóch opakowań płatków i na dwie blachy bo za szybko znika :)

Kasia pisze...

super, miło mi :)