8/01/2013

Desernik jagodowy czyli sernik na zimno w pucharkach

Pyszny, lekki deser na lato. Bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wymagający wielu składników. Desernik jagodowy - czyli deser w pucharkach o smaku sernika na zimno. Bez jajek i śmietany. Tak podany deser wygląda bardzo elegancko, nie musimy kroić równych kawałków, tak jak przy tradycyjnym serniku na zimno, tylko każdy dostaje swój pucharek. Deser można również przygotować z malinami zamiast jagód. 

*przepis własny




Składniki:
2,5 łyżki żelatyny
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego ( ok 400 ml)
800g naturalnego serka homogenizowanego ( lub pół na pół z waniliowym)
5 łyżek cukru pudru
300g jagód
maliny do przybrania

Przygotowanie:
Do żelatyny dodać ok 5 łyżek zimnej wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Mleko skondensowane ubić z 2 łyżkami cukru pudru na pianę. Serek zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Do mleka skondensowanego, cały czas miksując, dodawać po łyżce serka. Dodać 4 łyżki jagód, zmiksować. Do żelatyny dodać ok 5-6 łyżek wrzątku, rozmieszać ( aby była płynna), lekko przestudzić. Wlać powoli do masy serkowej, miksując. Na dnie pucharków rozłożyć resztę jagód, zalać masą, na wierzchu ułożyć po kilka malin, wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.



Smacznego!

2 komentarze:

Bo(ro)n Appétit pisze...

Aż mi ślinka cieknie :)

Magda pisze...

Deser wygląda uroczo i pewnie świetnie smakuje :) Pozdrawiam